I ett tidigare inlägg skrev vi om skolstartens annalkande, i dag skriver vi om hur man studerar för att nå bra betyg på gymnasiet och högskolan.
Det är inte lätt alla gånger, att prestera på tentor och skriva utförliga uppsatser – med en ny termin i faggorna kanske det är dags att tänka till lite kring studieteknik och hur man bäst studerar, till exempel på ett universitet som Uppsalas.
I en artikel som vi finner i Dagens Nyheter kan vi läsa att en bra studieteknik kan vara en nyckel till bra betyg – inte så konstigt med andra ord, eller alls förvånande för den delen. Men det är lättare sagt än gjort, och särskilt om en dessutom är helt ny på högskolan eller precis börjat i första ring. Skillnaderna mellan de två är vidare ganska stor, där den förstnämnda kräver mer disciplin och självständighet när det gäller att ta ansvar för sina studier.
Högre tempo och mer att läsa
När det kommer till studier på eftergymnasial nivå på universitet och högskola är ofta mängden text man ska läsa mycket mer omfattande, samtidigt som tempot är uppskruvat. I stället för att försöka vara en god student och läsa allt gäller det snarare att förstå att ta ut det viktiga i texter, genom främst sammanfattningar och snabb tolkning av rubriker, skumläsning och repetition. När det kommer till facklitteratur kan det även vara en fördel att börja i slutet av boken och sedan ha med sig sammanfattningar och resultat i bakhuvudet när man skummar igenom resten.
Att läsa på innan en föreläsning är även det viktigt, det gör det mycket lättare att hänga med under lektionen och förstärker dessutom det man redan lärt sig. Om man inte läser på före kan det hända att man inte förstår något av vad föreläsaren pratar om och då vill en kanske heller inte ställa frågor, för risken att känna sig dum eller opåläst.
Ett sista råd vi får i artikeln är att ge studierna den tid de faktiskt behöver, det är inte alltid möjligt att jobba samtidigt som man studerar, särskilt inte om man vill göra bra ifrån sig på tentamen.