För att bli författare finns det bara en sak som gäller: nämligen att sätta igång med sitt skrivande! Här följer bra skrivtips för dig som är sugen på att skriva en bästsäljare!
Om man vill bli författare så skiljer sig författarskapet åt beroende på vilken genre man vill skriva inom. Men skrivandets gåva skiljer sig inte åt, det gäller alltid att kunna fånga in läsaren för att denne ska vilja läsa vidare.
Sätt igång med skrivandet
Praktiska saker som utskick till bokförlag, slutdeadline och anlitande av eventuell översättningsbyrå tar man i ett senare skede i skrivandet. Det första steget mot att bli författare är således enkelt: det gäller att sätta igång med skrivandet. Men hur gör man det? Kristina Ohlsson är Säpoanalytikern som bytte karriär, för drömmen om att bli författare. I Dagens Nyheter ger hon sina bästa tips kring att komma igång med skrivandet. Hon kom själv igång genom att skriva på kvällar och helger och hon tipsar om att man ska skriva om en genre som man själv läser och gillar. Något som gör skrivandet enklare, roligare och i slutändan också mer trovärdigt är att skriva om sådant som man är kunnig inom eller själv upplevt. Dessutom behöver man inte ha gjort ett stort förarbete innan, det kan fungera minst lika bra att påbörja skrivandet innan man kommit på slutet på boken.
Gör något nytt
Men även om det är bra att hålla sig inom en genre som man känner till så är det smart att göra något nytt. Man kan inte skriva en ny ”Läckberg-deckare” till exempel. Tillför någonting nytt, testa kanske på Fantasy, en genre som betyder mycket frihet för författaren, läs mer.
Att skriva en bok snabbt
Att skriva en bok får ta den tid det tar, men det går också att skriva en bok på 30 dagar, i alla fall om man ska tro författaren Kristina Svensson som berättar om det i Metro. Hon skrev själv en resebok om Nice på en månad. Så här lyder hennes råd:
- Sammanfatta boken med en synopsis
- Bestäm skrivtider
- Sätt övriga fasta rutiner
- Strunta i trender och skriv från hjärtat
- Fastna inte i enstaka stycken, gå tillbaka istället
- Ha ett tydligt tema istället för flera