Har du börjat tycka att texten i din kurslitteratur blir mindre och mindre? Måste du förstora texten när du skriver på datorn eller läser på läsplattan? Känner du dig trött i ögonen och får huvudvärk när du studerar? I sådant fall kan du behöva läsglasögon för att din syn har försämrats.
Att ha svårt att läsa texter på nära håll är något som drabbar många. Synfelet är enkelt att åtgärda och i många fall finns det bidrag eller rabatter som gör att ett par läsglasögon inte behöver kosta skjortan. De första tecknen på att behöva läsglasögon är ofta att texten i boken eller på skärmen är otydlig.
Ett synfel kan innebära att det är svårt att se på långt eller kort håll. Vissa drabbas av båda problemen samtidigt. Om du har svårt att se på nära håll när du ska läsa eller skriva så beror det antingen på långsynthet eller ålderssynthet. Hos 1177 Vårdguiden beskriver de vanligaste synfelen på sin webbplats. Kostnaden för läsglasögon varierar beroende på hur starkt ditt synfel är. Det finns billiga läsglasögon för någon hundralapp. Glasögon som är utprovade av en optiker är dyrare och kan kosta flera tusen kronor. Priset beror även på vilken båge du väljer. Det är i de flesta fall inte tillåtet för privatpersoner att dra av kostnaden för glasögon i deklarationen. På Skatteverkets webbplats finns utlåtanden om vad som gäller för olika typer av glasögon. Till exempel kan du få bidrag om ditt barn är mellan 8 och 19 år, och många optiker erbjuder studenter rabatt på glasögon. Kom ihåg att visa upp ditt studentkort innan du ska betala. Likaså kan arbetsgivare erbjuda sina anställda terminalglasögon. Terminalglasögon gör det lättare att läsa texten på skärmen och fungerar ungefär på samma sätt som läsglasögon. På Arbetsmiljöverkets webbplats finns information om vilka regler som gäller för bildskärmsarbete.